Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Memorialul Durerii

  • duminică, 10 ianuarie 2010
  • Corina Oniga
  • Etichete: , , ,
  • Ce inseamna chin si groaza pentru noi? O saptamana izolati intr-un colt de tara fara semnal la telefonul mobil? O zi fara acces la Internet si deja ne simtim rupti de lume? Un weekend fara suficienti bani de buzunar pentru a lua cu asalt cluburile cele mai in voga? Sau poate o cearta cu parintii in urma carora ramanem fara bani de benzina la masina… la masina aia pe care am primit-o la 18 ani si pe care suntem ferm convinsi ca o meritam si ca ni se cuvinea de drept, fara minimum de efort.
    Ce insemna chin si groaza cu decenii in urma, pentru cei inchisi in inchisorile comuniste? Nu stiu… Le putem vizita astazi pe cateva din ele. Avem “sansa” de a vedea ce puteau scotoci mintile umane, cat erau de inventive cand venea vorba de metode de tortura. “Memorialul Durerii” din Sighet e unul din locurile in care putem vedea ce inseamna sa devii din om – neom. Noi putem vedea, putem citi marturii, ei au TRAIT.

    IMG_7952

    IMG_7923

    IMG_7832

    IMG_7910.

    Pentru ei timpul nu curgea in ore sau zile, nici macar in minute, timpul se masura secunda cu secunda. Nu-mi pot imagina unde au gasit puterea cei incarcerati in astfel de lacase ale dezumanizarii sa continue sa creada, sa scrie, sa se roage. Cred ca in disperarea aceea care te goleste de tot ce e lumesc si te umple doar de Dumnezeu cand ai mai mare nevoie, altfel nu era chip sa rezisti acolo, sa treci peste chinurile fizice la care erai supus in mod constant, sa incetezi sa fii om si sa fii vazut ca un teren de experiente pentru a determina pragurile dintre viata si moarte ale corpului, pragurile dintre fiinta si nefiinta ale sufletului.

    IMG_7884

    IMG_7934

    IMG_7947

    Poate pentru ei durerea fizica venea ca o izbavire, nu marea suferintele, ci lua gandul de la ele. Sfasierile trupului le faceau uitate pe cele ale inimii si ale mintii. Ce furtuni de spaime se starnesc in tine cand vezi limpede ca nu mai ai nici o sansa sa scapi, cand te simti strivit de zadarnicia oricarui gand si esti convins ca te asteapta moartea? Si nu orice moarte, una dincolo de cele mai cumplite scenarii.

    IMG_7942

    Despre cum s-a suferit nu pare sa pese. Suntem prea ocupati cu bunastarea noastra, uitam ca ei au fost oamenii care au schimbat ceva, ei nu s-au dezis de credintele si principiile lor, ei au stat drepti in fata asupritorilor, daca nu cu trupurile, sigur cu sufletele. Intelectuali sau oameni de rand, ei sunt oamenii pt care trebuie sa-i omagiam, ei erau elitele vanate pentru exterminare si ei sunt cei care inca ne dau o lectie: nu te lepezi de Romania pe care o ai in sange. Nu te lepezi nici macar atunci cand esti strivit pana la acel punct de unde simti ca nu mai exista intoarcere si nici sentimente omenesti, nu te lepezi nici macar atunci cand traiesti lucruri din care simti ca nu-ti vei mai reveni nici daca ai trai mii de ani. Ei nu au tradat si nu s-au tradat chiar daca au fost storsi de tot, distrusi fizic si psihic, ei au ramas credinciosi ideii de Romania pe care o pastrau in suflet.

    IMG_7837

    IMG_7838

    Noi nu putem face decat sa incercam sa cunoastem pe ce jertfe si cu ce sacrificii a fost construita Romania de astazi. Macar atat le datoram! Virgil Ieruca, unul din cei care au scris despre fenomenele reeducarii din inchisorile comuniste, a dat unul din cele mai arzatoare indemnuri post-comuniste:“… eu afirm ca nu exista limita in timp, ca trebuie mereu repetat acelasi lucru, ca trebuie readuse la suprafata toate nenorocirile suferite si toate lacrmile varsate, pentru a-i face pe oameni sa inteleaga cauzele celor intamplate si ale celor ce se mai intampla inca…”

    IMG_7891

    IMG_7950

    IMG_7828.


    1 comentarii:

    CalinMirisan spunea...

    Nu cred ca mai este nevoie de comentarii. Bine facut fotoreportajul si alese cuvintele.
    Pacat ca unii au uitat deja cum a fost iar altii....nici macar nu isi pot imagina cum e sa stai cu cartela sa iei o paine sau un litru de ulei.

    Trimiteți un comentariu